Parfym: En osynlig del av din personliga stil

Parfym är något som människor har använt i flera hundra år för att försköna sig själv för sin omgivning. Parfym är väldigt personligt och tillåter dig att utrycka dig själv på ett mycket diskret sätt. Vissa väljer att bära samma parfym var dag och kanske hela sitt vuxna liv, denna doft blir en del av deras personlighet och hur de identifieras av personer i deras omgivning. Idag så är de så pass tillgängliga och ofta billiga, att du kan ha flera olika dofter hemma för olika tillfällen och så vidare. Genom att ha en för sommaren eller kanske en parfym för semestern så kan du anpassa din personliga doft genom att kombinera dessa.

Koncentration

Parfymer kommer i många olika versioner, ofta kan du läsa på flaskor Edp eller Edt, men vad betyder detta? Dessa akronymer står där för att symbolisera koncentrationen av själva vätskan. Många tänker att de vill ha den starkaste möjliga doften. Detta är dock inte nödvändigtvis den bästa vägen att ta. Valet av koncentration bör bero på ett antal faktorer. Den svagaste parfymsorten heter Eau fraiche och säljs ofta som body mist, eller veil. Denna typen av doft har en koncentration på 3% eller lägre, detta gör dem till en väldigt lätt doft. Eau de Toilette är den absolut vanligaste typen av parfym med en koncentration på 5–15%. Denna sorten förkortas som EdT men kan också kallas Cologne bland herrparfymer. Eau de toilette är en passande koncentrationsnivå för majoriteten av människor. Där finns självklart starkare versioner än så, till exempel Eau de Parfum (EdP) som har en koncentration på ca 10–20%. Beroende på hur framträdande du vill att din doften ska vara så kan de olika styrkorna passa olika bra. Dock är det mycket viktigare hur du applicerar produkten.

Applikation

Vissa tänker att parfymer ofta är för överväldigande och kan vara allt för mycket för att ha på i vardagen. Detta kan ofta handla om hur du applicerar parfymen. Plats och metod av applikation har enorm påverkan på hur du och din omgivning uppfattar doften. Misstaget många gör att spraya flera sprut direkt på halsen eller dekolletaget. Detta är snabbt och enkelt och ger även en mycket stark doft. Dock kan detta ofta leda till att doften stiger direkt upp i luktsinnet och överväldigar bäraren själv. I denna situation kan du till och med känna dig yr, få huvudvärk och generellt bli mycket obekväm. Detta är för att du placerar en så stark doft direkt under näsan så att det blir svårt att få frisk luft och direkt överväldigar ditt luktsinne. Istället är det bättre att applicera parfymen strategiskt på de rätta platserna med den rätta tekniken. Pulspunkter finns runt omkring kroppen och kan minnas som de punkter vart du ofta känner efter puls. Sidan av halsen och handlederna är exempel på pulspunkter som är perfekt för applikation. Anledningen till att dessa platserna är bättre ägnade för parfymen är på grund av den högre temperaturen här. Placera försiktigt lite produkt på dessa punkterna för en diskret och långvarig effekt. Var varsam med trycket som används under applicering, ifall du ”gnuggar” in vätskan kan detta leda till att du krossa viktiga partiklar som är med i att skapa din doft.