Förstärkare du använder var dag

Musik är en del av mångas vardagar idag. Hur lyssnar du på musik? Är det med skivor, radio, från mobilen eller annat? Oberoende av vilket medium du använder för att njuta av din musik så är det nödvändigt att använda en förstärkare. Du använder förstärkare många gånger i ditt vardagliga liv. Alla apparater som producerar ljud har en inbyggd förstärkare eller extern förstärkare. Dessa är ofta kombinerade med en DAC som är en Digital till analog konverter. Dessa är inbyggda i nästan alla moderna elektroniska apparater. Detta är eftersom en digital signal måste omvandlas till en analog signal. Denna typen av signal är den som används för att faktiskt producera ljudet. Dock kan analoga signaler inte förvara i dina digitala enheter. Här kommer tre ställen i ditt liv där du använder förstärkare under vardagen utan att kanske vara medveten om det.

Mobilen

Din mobil har en liten förstärkare inbyggd tillsammans med en DAC. En DAC tar en digital signal och konverterar den till en analog signal. Analog signal är det som blir till ljud som strömmar ut ur din telefon. Signalen behöver också vara analog för att kunna behandlas av en förstärkare. Så in i DAC skickas en digital signal som konverteras till en analog signal som går in i förstärkaren. Det är här signalen förstärks så pass att det kan bli ett bra ljud som strömmar ut ur din mobil. Förstärkaren i en mobil måste särskilt ta hänsyn till att inte spela för högt. Speciellt under telefonsamtal så ska mobilen inte spela så högt att mikrofonen fångar upp detta, det kallas ”feedback”. Sådana saker är vad förstärkaren reglerar i din mobil.

Datorn

Egentligen så är det så att förstärkare och DAC är något som är inbyggt i alla elektroniska enheter som producerar ljud. En dator kan inte förvara/spara en analog signal som den är utan måste omvandla den till ettor och nollor. Ju mer information och data som finns i koden och detaljerat det är, desto bättre blir ljudet. Dock kan det vara ett problem om det är för detaljerat och då blir det ett elektroniskt ljud. Därför är det viktigt att förstärkaren reglerar ljudet som blir producerat. Signalen anpassas så att bästa möjligt ljud blir producerat.

Bluetooth

Varje gång du använder Bluetooth så måste signalen göras mindre. Detta är för att Bluetooth är ganska svag och med att skicka signaler. Det är alltså svårare att skicka en stor signal än en liten. Därför skickas signalen igenom en DAC och förstärkare för at minska signalen. När den väl har skickats via Bluetooth till en annan enhet så förstoras signalen igen vi samma DAC och förstärkare kombination.

Hörlurar

När ljud antingen skickas via en sladd eller Bluetooth så är det i hörlurarna som konverterar signalen från digital till analog. Förstärkaren och DAC kan finnas i en vanlig kabel eller som en del av hörlurarna. Denna förstärkare förstärker även signalen för att producera ett ordentligt ljud in i dina hörlurar. Detta är viktigt för att undvika öronskador från för högt ljud. Detta är förstärkaren som anpassar signalen efter volymnivån.