Hur du kan ha en hållbar livsstil

Där är många sätt för dig som privatperson att förändra ditt fotavtryck och påverkan på miljön. Se till så att du fattar beslut som gör att du kan ha gott samvete om din insats i försöket för bättre hållbarhet. Där är många sätt människor i vardagen negativt påverkar miljön på onödiga sätt. Se till att minimera eller uteslut dessa vanor ur ditt liv för att påverka miljön mindre.

Lämna bilen hemma

För den som bor i städer eller nära sitt jobb så är definitivt det mest miljövänliga sättet att komma till jobbet på cykel eller till fots. Det har bevisats att de som väljer cykeln för att ta sig till jobbet njuter mer av de första två timmarna på jobbet som annars kan vara jobbiga. Att välja tåg eller buss så gör du även gott för naturen. Genom att fördela utsläppet som kommer från dessa transportmedel på alla passagerare så blir fotavtrycket inte så stort.

Vattenanvändning

Idag används stora mängder vatten i hushållet. Till tvätt och rengöring av kläder, disk, ytor och kroppen spenderas många liter vatten. Detta tar mycket energi och påverkar därmed miljön negativt. Det är därför en bra ide att fundera på hur man kan minska vattenförbruket. Genom att alltid se till att tvättmaskinen och diskmaskinen är helt fulla så ser man till att färre omgångar behövs och därmed minskar vatten förbruket. Vidare är det även viktigt att välja tvättmedel, tvål och rengöringsmedel med omsorg. Många av dessa innehåller kemikalier eller partiklar som är skadliga för havet och grundvattnet. Ersätt dessa med mera hållbara alternativ, till exempel kan de flesta badrumstvättmedel ersättas med vinäger-vatten blandning. Undvik även kropp och ansiktstvålar som innehåller mikropärlor som är mini plastkulor som används i skrubbar och tandkräm och därför är väldigt lätta att undvika. Dessa plastpärlorna sköljs ut i havet och blir uppätna av fiskar och hamnar därför även på våra tallrikar.  

Engångsplast

Engångsplast är en av de stora bovarna vi använder i vardagen. I verkligheten är det lättare att undvika engångsplast än att förlita sig på det. Tag med återanvändbara påsar på shopping eller inköpsrundan. Välj alltid varorna med mindre överflödiga paket, behöver bananerna eller löken var inpackat i plast och papp? Dessa onödiga paket kan du sätta dig emot genom att visa butiker att du föredrar lösvikt eller miljövänliga förpackningar. Undvik att ta sugrör, engångsbestick och koppar när du äter ute då dessa ofta inte är nödvändiga eller för att där är andra alternativ.

Energianvändning

I vardagen används mycket energi i onödan. Välj att hålla ett mera hållbart hushåll med några få förändringar. Välj att lufttorka kläder istället för att använda torktumlaren då detta egentligen är ett onödigt steg i tvättningen som dessutom skadar många plagg. Se till att ditt hur är ordentligt isolerat för att minska energiförbruket som används på uppvärmning. Den största delen av detta är att inte välja ett hus som är större än vad som behövs, då ytor som inte används ändå värms upp i onödan. Att värmeisolera sitt hem behöver inte vara ett stort projekt som inkluderar hantverkare. Inredningen spelar en stor roll i isoleringen av ett hus. Tjocka mattor, gardiner och andra textiler hjälper till att isolera väggar och golv som annars ofta är problemområden, särskilt kring fönster.