Svartmögel: Hur du blir av med den dolda faran

Svartmögel är en skada som inte är helt ovanlig. I utrymmen med hög luftfuktighet eller med fuktskador är där stor chans för att problemet uppstår. Det kan till och med vara så att svart mögel ligger vilande under tapeten, golvet eller kaklet som efter decennier kan blossa upp igen ifall miljön tillåter det. Där är många hemmakurer som kan behandla ytligt svart mögel, därför är det viktigt att fånga utbrottet tidigt. Om man till exempel är medveten om att där är ovanligt hög luftfuktighet hemma i badrummet till exempel bör man utföra ett mögeltest för att bekräfta detta. Här nedan följer några metoder för att behandla och bli av med svartmögel på olika ytor.

Icke porösa ytor

Icke porösa ytor inkluderar områden så som kakel, glas, badkar och bänkskivor. Dessa är de lättare områdena att bli av med svart mögel ytligt då de verkligen tål att skrubbas och att man inte behöver döda svartmögel här. Efter att du har använt ett mögel test så bör du behandla området så tidigt som möjligt. Blanda vatten och tvål så att det löddras till ordentligt. Detta kan man sedan använda för att tvätta bort svart mögel. Bakpulver är särskilt effektivt på ytor så som kakelgolv, blanda en pasta av bakpulver och vatten och skrubba detta på svartmöglet i badrummet. Neutralisera området med en blandning av ättika och vatten. Vinäger är en av de bästa metoderna för att tvätta bort svart mögel med. En blandning av vatten och vinäger kan ersätta de flesta badrumsstädprodukter och är därmed väldigt effektivt. Använd blandningen i en sprayflaska och skrubba sedan området med en styv borste. Det är särskilt viktigt när man använder vattenlösning på områden med svart mögel att du ser till att det är helt torrt efteråt så att miljön inte upp hovar till ny framväxt.

Porösa ytor

Porösa ytor så som trä, gips, dynor och mattor är lite svårare att rensa då det är nödvändigt att verkligen döda svartmöglet på dessa områden. Dessa material håller även på fukten mycket mer och därför är det superviktigt att se till att ytorna verkligen får lov att torka. Under sommaren kan till exempel dynor eller liknande läggas ute i solen för att verkligen torka hela vägen igenom för att förebygga att svart mögel inte återkommer. Den vanliga blandningen av tvål och vatten funkar effektivt på dynor och liknande material för att faktiskt döda svartmöglet. Utöver det kan citronsaft vara effektivt i att avlägsna fläckar. Mattor kan lätt vara utsatta för just svart mögel då fuktstiger upp igenom golvet från källare eller liknande. De kan rensas genom att antingen tvätta med flytande tvål och trasa. Annars kan ett alternativ vara att strö bakpulver över svartmöglet och gärna resten av mattan. Lämna det för att absorbera över natten och dammsug nästa morgon.

Starkare ämnen så som klorin och ammoniak kan användas på många olika ytor med svart mögel men ska användas med varsamhet. Då dessa ämnena är väldigt starka så är det farligt att andas in och kan bleka porösa områden markant. I allt är det bra att följa upp efter att ha rensat området för svartmögel genom att utföra mögeltest. Mögel test kommer i många varianter och är perfekta för at försäkra att svart möglet har fullständigt avlägsnat. Avfuktare och fläktar i badrum och kök hjälper att förebygga framtida skador, se till att utföra mögeltest en gång om året efter behandling då det kan blossa upp igen efter flera åt.