Koreanska hudvård, nybörjarens guide!

1. Sminkborttagning och oljebaserad ansiktstvätt

Att ta bort allt smuts från dagens gång är avgörande. Oljebaserad ansiktstvätt hjälper till att bryta ner smuts från avgaser och annan oljebaserad smuts. Det är även väldigt avslappnande för dig och dina ansiktsmuskler att massera ansiktet med din olja så som jojobaolja eller macadamiaolja.

2 vatten baserad ansiktstvätt

För att tvätta bort svett och smuts behöver man en tvål som är vatten baser. Det kan även vara bra att välja en ansiktstvätt med lågt ph värde (mellan 5,5 och 4,3). Du kan avgöra om en ansiktstvätt har lågt PH värde om den inte skummar för mycket.

3. Peeling/Exfoliator

Där är två slags exfoliering du kan välja mellan: fysisk och kemisk. Den fysiska är scrubbar som du säkert användt tidigare med socker eller liknande. En kemisk exfoliator inneholler antingen BHA eller AHA syror som i mjölksyra (lactic acid) eller salicylsyra (salicylic acid). Beroende på din hud kan du välja den för dig för att ta bort döda hudceller och för att ge mjukare hud med mera lyster.

4. Toner

Tonern tar bort allt som kan vara kvar på din hud från tvålar och skrubbar. Tonern förbereder din hud så att den är helt redo att absorbera de nästa stegen.

5. Extrakt/Essence

En stor del av koreanska skönhetsrutiner är att fördela fuktighet med flera tunna lager för att ge huden en chans att absorbera allt. Det första steget i den återfuktande delen är essence som är extrakt av väldigt aktiva incidenser så som collagen eller liknande. Beroende på säsongen så kan olika ingredienser vara mera relevant, på grunt av att luften är torrare under vintern behövs en mer återfuktande effekt.

6. Behandling

Nästa lager är serums som ska hjälpa till med specifika hudproblemen. Beroende på vad som är relevant i din situation så kan det väljas att fokusera på en mängd olika områden så som rynkor, solskador, akne och mycket mer.

7. Mask

Ansiktsmasker ger huden en chans att absorbera väldigt aktiva ingredienser för att ge en boost i det området som är relevant. Särskilt i koreansk hudvård är där fokus på sheet masks som är ett ”papper” som är fuktigt av aktiva ingredienser

8. Ögonkräm

Huden runt ögonen är det tunnaste och känsligaste på hela ditt ansikte och behöver därför lite extra kärlek. En ögonkräm kan hjälpa till att förebygga puffiga, mörka och rynkiga underögon.

9. Kräm

Ett tunt lager ansiktskräm är det sista lagret i hudvårdsrutinen. Det funkar som ett sista skyddande lager för de andra stegen. Hitta den kräm, gel eller lotion beroende på din hud.

(10. solkräm)

Sist men inte minst, om det är inför en lång dag om morgonen så bör solkräm vara en avgörande del av din rutin. För att skydda mot den åldrande effekten från solen så är solkräm mycket effektivt. Beroende på din hud typ kan det vara mer passande med antingen en fysisk, kemisk eller en kombinations solkräm.

I längden är det väldigt viktigt att ta hand om sitt största organ, huden. Även om det värkar som många återfuktande lager så låt det inte avskräcka dig då där finns många olika slags krämer och serums för alla hud typer, det gäller bara att hitta rätt för just dig.