18650 batteri: en grundläggande guide

18650 är litiumbatteri som används i många av våra elektroniska produkter. 18650 batteri har blivit den nya topp standarden av uppladdningsbara batteri på den kommersiella marknaden. Men vad skiljer egentligen 18650 batteri från andra uppladdningsbara batteri? Och vad är det du ska se upp för när du köper ditt första 18650 batteri? Allt detta blir besvarat i denna artikel.

18650 litiumbatteri

18650 refererar till storleken på batteriet 18mm x 65 mm. Detta betyder att 18650 batteri är en hel del större än AA batteri. De används i många olika elektroniska apparater som du har i ditt hem, till exempel i din laptop, laserpekare och kamerautrustning. 18650 batteri väljs över andra på grund av deras enorma kraft i litet format och låga vikt. Detta gör dem optimala för portabla apparater.

Ta hand om dina 18650 batteri

18650 batteri och uppladdningsbara batteri generellt behöver omhändertas på ett annat sätt än vanliga engångsbatteri. För att öka livslängden på ett 18650 batteri så kan det vara en bra ide att förvara dom på en kylig och mörk plats, till exempel kylskåpet eller källaren. Förvara dina uppladdningsbara batterier vid ca. 40% laddning för optimal prestanda. Detta är för att batteriet inte mår bra av att urladdas helt, det kan till och med förstöra det. Vidare så är det väldigt viktigt att faktiskt stänga av enheter med uppladdningsbara batteri i när de inte används för att bevara långvarigheten

Skyddade – Oskyddade

Med 18650 batteri finns risken att de kan överhettas och börja läcka eller explodera. Ut över det så kan det vara dåligt för batteriet att totalt urladdas då det finns möjligheten att det inte startar igen. Därför har det utvecklats en slags säkring som läggs till på vart 18650 batteri. Detta är att skydda batteriet från over laddning eller urladdning samt extrema temperaturer. Detta kan inte bara kortsiktigt bra skydd för batteriet men även långsiktigt då detta kan förlänga livstiden på ditt batteri. Batterier med denna funktion kallas skyddade batteri och utan är oskyddade batteri. 18650 batteri som är skyddade brukar vara lite dyrare men tillåter dig som användare att vara lite friare i din användning.  Oskyddade batteri är billigare men bör även användas lite mer varsamt då där är en risk för överhettning med mer. Därför kan det vara väldigt fördelaktigt att köpa skyddade batteri över oskyddade om du inte går upp i uppehållet av batteri.

Inhandla 18650 batteri

Det är viktigt att vara uppmärksam på att du faktiskt får det du har betalt för. Det är inte helt ovanligt att falska 18650 batteri säljs på nätet. Här är det antingen vanliga engångsbatteri eller en billigare version av ett uppladdningsbart batteri som har blivit inklädda i ett nytt omslag. Detta är särskilt irriterande och till och med farligt i de situationer som inköparen har handlat ett specifikt batteri för att det passar perfekt i en viss enhet. Om detta batteri inte är det som konsumenten tror och istället ett mindre kraftfullt batteri så kan detta leda till överladdning och överhettning. Detta kan i sin tur resultera i att enheten som använder batteriet förstörs. Var därför säker på att du köper dina 18650 batteri från en säker hemsida.