Cello mer än bara bas i symfoniorkestern

Cello är mer än bara ett basinstrument i symfoniorkestern. En cello kan användas som soloinstrument, som en del av en kvartett, i en stråkorkester, samt även i moderna varianter som rockband.

Om du vill hitta en cello för ett bra pris rekommenderar jag dig att spana in Danmusik.se. De är specialister på stränginstrument och musikinstrument för alla smaker. De har ett stort utbud av instrument och tillbehör från välkända märken till bra priser. Genom att de testar och stämmer alla instrument innan de skickar dem kan du vara säker på att du får ett välfungerande instrument hem till dig.

Vilken typ av cello passar dig?

Det finns både klassiska, akustiska cellon, samt elektriska varianter. Läs mer nedan för att se vilken som passar dig bäst.

Akustisk cello

Den akustiska cellon är ett mäktigt instrument som återfinns i varje symfoniorkester.

Fördelarna med att ha en akustisk cello är att den är ett klassiskt instrument att spela, den är ett stadigt inslag i en symfoniorkester, samt har en vacker klang.

Nackdelarna är att den är stor och otymplig, samt det är svårt att reglera ljudet nedåt. Du kan enkelt förstärka ljudet med en mikrofon och högtalare.

Elektrisk cello

Med ny teknik kan du även få en elektrisk cello. Fördelar med en elektrisk cello är att du kan justera ljudnivån så att du även kan öva på kvällen utan att störa dina grannar. Dessutom är den elektriska cellon betydligt lättare än den akustiska.

Nackdelarna med en elektrisk cello är givetvis att den inte platsar i en klassisk symfoniorkester, det rä inte lika vackert, samt klangen är annorlunda.

Vilka tillbehör behöver du?

Det finns ett antal tillbehör du verkligen behöver till en akustisk cello. Dessa går vi igenom nedan. 

Stråkar

Stråkar är det viktigaste tillbehöret. Det finns ett stort antal att välja bland, även om vi såklart rekommenderar att du köper en som passar till märket och modellen på ditt instrument.

Harts

Harts är en nödvändighet stråken, för att du ska kunna få bra ljud från ditt stråkinstrument.

Strängar

Vid behov kan du köpa till strängar till ditt instrument. Exempelvis om dina strängar blivit slitna.

Stativ

Stativ är viktigt för notläsning och det finns många modeller av både kända och enkla märken.

Väskor & fodral

Hitta rätt väskor och fodral för din modell.

Pickups

Pickups passar för dig som vill förstärka ditt ljud av cellon. Du kan enkelt koppla till en mikrofon och högtalare till din cello.

Högtalare

I linje med tidigare tillbehör finns ett stort antal högtalare du kan koppla till din pickup och cello. I princip kan du använda alla typer av högtalare.

Stämapparater

Stämapparater är viktiga för alla typer av akustiska instrument. Välj bland ett stort antal apparater på hemsidan.

Nothäften & DVD:er

Det finns ett stort antal nothäften och DVD:er för nybörjare som vill lära sig spela cello.

Beställ enkelt online

Nu när du vet mer om cellon kan du enkelt beställa en cello och tillbehör online. Hos Danmusik får du hög kvalitet och snabb frakt. De testar samtliga instrument innan de skickar dem så att du kan vara säker på att du får ett instrument av hög kvalitet.